Thailands kung Bhumibol är gjort av segt virke. Han är över 80 år gammal och har varit Thailands kung sedan 1946. Gång på gång har det rapporterats om hans vacklande hälsa. Den 19 september fördes han till ett sjukhus i Bangkok för lunginflammation, och hans tänkbara tronarvingar slipade knivarna. Men nu är han på bättri29f2d1ca-e4ab-456d-86e5-9bced74bb6e1.widec[1]ngsvägen.

Ändå är det uppenbart att  solen på väg att gå ned över Bhumibols tron, och när jag gjorde research för en skrift om Thailand i våras var det många som hävdade att just detta faktum är en av förklaringarna till de många sociala oroligheterna och demonstrationerna i Thailand de senaste åren. Att skapa kaos på gatorna är ett sätt för starka politiska krafter att positionerna sig inför tronskiftet. Och det gäller både när gulskjortorna och rödskjortorna demonstrerar.

Gulskjortorna har stöd av militären och motarbetar den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra. Rödskjortorna är anhängare till samme Thaksin.

Thailand har ingen given tronföljare, och vem det än blir kan denne aldrig få samma folkliga stöd som Bhumibol. Han är starkt förknippad med Thailands resa från fattig diktatur till en stat som är rikare och mer öppen än de flesta i regionen. Hans död lämnar att jättlikt makttomrum.

Men för den här gången kan vi blåsa ”faran över”.

Annonser