Belarus

I går träffade jag en delegation från Vitryssland/Belarus. Mikhail Rusy, som är motsvarande ordförande i det vitryska parlamentets miljöutskott och deras Sverige-ambassadör Andrei Grinkevich. Det var intressant, måste jag säga.

Tro det eller ej, men i Vitryssland går klimatarbetet till skillnad från i Sverige på räls. Förra året kapades utsläppen av växthusgaser med 18 procent, samtidigt som BNP växte med ungefär lika mycket. Och på min försynta fråga om det var en livlig debatt om detta blev svaret att alla var rörande eniga. Eniga inte bara om målet utan också om hur utsläppen skulle minskas. Fantastiskt, inte sant?

Den politiska situationen i landet är mycket lugn och stabil, svarade Rusy när vi frågade. Det har egentligen varit problemfritt sedan Vitryssland skiljdes från Sovjetunionen. Det finns inga politiska frågor som orsakar kontroverser i Vitryssland, utan alla håller med varandra. Grinkevich ler stolt.

När Chernobyl kom på tal frågade vi om det var möjligt att prata öppet om Chernobyl olyckans konsekvenser i Vitryssland. Detta mot bakgrund av vad vi läst om forskaren Yury Bandazhevsky, som blev fängslad efter att ha publicerat forskningsresultat kring sjukdomar som orsakats av katastrofen och kritiserat regeringens agerande. Svaret från Rusy blev att det går att diskutera öppet och att herr Bandazhevsky i själva verket hade stulit statlig egendom och var korrumperad. Han blev dessutom väldigt bra behandlad under sin fängelsetid, fick till och med en egen cell där han kunde fortsätta sin forskning. – Vi bjöd in representanter från EU och människorättsorganisationer och alla var rörande ense om att han allt hade gått rätt till och så, sa Rusy eller kanske Grinkevich som tolkade.

I Vitryssland finns egentligen inga miljöproblem, utöver de 35 000 hektar som drabbades av det radioaktiva avfallet från ukrainska Chernobyl som ligger väldigt nära den vitryska gränsen. Tio procent av landets mark är naturreservat.

Lukasjenka är en fantastisk ledare som älskar miljön och som tar hand om den. Så det är inga problem.

Lukasjenka

Nähä, minnsann.

Civil Rights Defenders nyutkommna rapport om debattklimatet i Vitryssland.

Så här skrev Amnesty USA om fallet Bandazhevsky och här finns information från Amnesty om Vitryssland

New York Times sida om Vitryssland innehåller mycket information, liksom Östgruppens blogg om Vitryssland.

Annonser