Varje år dödas journalister i tjänsten. För att de bevakar krigsområden eller för att de skrivit något som hotat korrupta makthavare. 2009 hade 35 journalister dödats. 

Det var före den 24 november. Då, på några få minuter, mördades tolv journalister i Maguindanaoprovinsen på Filippinerna. Ett dåd av ett slag som aldrig tidigare skådats. Läs mer på Reportrar utan gränsers internationella hemsida.

Morden skedde under en manifestation för en utmanare till Två av mördarna var poliser med koppling till provinsens guvernör, Andal Ampatuan Jr, som är anhängare till presidenten Gloria Arroyo.

Morden på journalisterna var en del av en större massaker på anhängare till politikern Esmael Mangudadatu, som utmanat Ampatuan Jr om guvernörsposten. Hittills har 21 kroppar hittats, men det kan finnas fler dödsoffer. Några av offren har blivit halshuggna eller sargade. 

På senare år har allt fler hot mot yttrandefriheten kommit från kriminella grupper med nära anknytning till politiker och mäktiga företag. Olika maktcentrum går samma när de hotas av det fria ordet. Vi ser det i den här brutala formen på Filippinerna, men vi kan även se det i Latinamerika, Ryssland och – ja, faktiskt, – i Europa.