Har du varit i Thailand nyligen? Eller är du på väg dit? I så fall kommer du med all säkerhet träffa migrantarbetare från Burma, men det är inte säkert att du är medveten om det. De lever i tysthet i turistparadiset, arbetar som byggjobbare, städare, diskare och – i värsta fall – som tvångsprostituerade på bordellerna.

I dag lever omkring två miljoner migrantarbetare från Burma i Thailand. De har flytt från krig och förtryck, men också från usla levnadsförhållanden och fattigdom i hemlandet. I Thailand finns jobb, men de allra flesta har kommit dit illegalt, vilket gör att de blir extremt hårt exploaterade. De arbetar för de lägsta lönerna och med de sämsta arbetsvillkoren. Många tvingas arbeta 16-17 timmar om dygnet och får ibland inte ens lämna sina arbetsplatser på nätterna.

Sverige skulle kunna påverka deras situation, inte minst för att Sverige är ett av de viktigaste länderna för den thailändska turistindustrin, men hittills har migrantarbetarna och deras villkor varit en icke-fråga i svensk debatt. Desto roligare då, att Svenska Burmakommittén nu gör en satsning för att öka kunskapen i Sverige. Läs deras nya hemsida som bland annat innehåller en rad porträtt av migrantarbetare. Och gå på deras seminarium i ämnet nästa vecka, den 3 december klockan 18 på ABF Stockhlom.

Be there or be square!