Det är nu fyra månader sedan min vän Nyi Nyi Aung arresterades i Rangoon. Först efter tre veckor tillkännagav regimen var han fanns. Nyi Nyi är amerikansk medborgare och ambassadpersonalen som då fick träffade honom rapporterade om den tortyr han utsatts för.

Först anklagade regimen Nyi Nyi för att vara terrorist. Regimens absurda dagstidning The New Light of Myanmar publicerade bilder på dynamitgubbar bredvid bilder på en hålögd Nyi Nyi. Sedan ändrade man sig och han är nu åtalad för att ha förfalskat ett ID-kort och för att fört in valuta i landet utan att deklarera den. Han riskerar 17 års fängelse. Om han är skyldig eller inte spelar ingen roll för domstolen. Nyi Nyi är en demokratiaktivist som vigt sitt liv åt den fredliga kampen för demokrati och mänskliga rättigheter. Alltså är han ett hot mot regimen.

Det är svårt att inte dra paralleller till en annan amerikan som hamnade i burmesiskt fängelse under 2009, John Yettaw. Den berömda simmaren som tog sin in i Aung San Suu Kyis hem där hon satt i husarrest och på så vis såg till att hon, vars husarrest skulle löpa ut inom ett par dagar, kunde dömas för att ha brutit mot husarrestlagarna och få ett nytt flerårigt straff. John Yettaw fick snart flyga hem till USA. Nyi Nyi Aung sitter kvar.

I juni levererade Nyi Nyi Aung ett upprop till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Runt 680 000 människor från olika håll i världen uppmanade generalsekreteraren agera för att Burmas runt 2000 politiska fångar släpps. Nyi Nyis cancersjuka mamma och två av hans kusiner sitter i fängelse för sitt engagemang i Saffransrevolutionen 2007. När han kom tillbaka till Bangkok spenderade vi två veckor tillsammans och arbetade med ett demokratiprojekt. Två månader senare arresterades han. Nu är han själv en politisk fånge.

Fyra månader har gått och rättegången är ännu inte avslutad. I december hungerstrejkade Nyi Nyi för att protestera mot behandlingen av hans medfångar i fängelset. Som straff sattes han bland annat i en så kallad ”dog cell” – en minimal cell som är placerad bredvid hundburar, vars skällande gör det omöjligt för fångarna att sova. En klassisk tortyrmetod.

På julafton dog 38-åriga Tin Tin Htwe i Insein fängelset, samma fängelse som Nyi Nyi sitter i. Hon dog av ett brustet blodkärl. Under 2009 har ytterligare två politiska fångar dött. Förhållandena i Burmas fängelser är omänskliga. Tortyr är regel snarare än undantag och näringsbrist i kombination med undermålig vård bryter ned fångarnas hälsa och leder till kroniska sjukdomar.

Efter demonstrationerna 2007 fördubblades antalet politiska fångar i Burma. Så gott som alla oppositionella med någon ledande funktion sitter bakom lås och bom. En förutsättning för att juntan ska kunna hålla sitt ”val” som nu daterats till den 10 oktober- 10/10/10. Som alltid låter juntan numerologin styra.

Nyi Nyi sitter där han sitter. Och det är inte mitt emot mig med en islatte i handen.