Den 26 februari. Lägg den dagen på minnet. Då ska högsta domstolen i Thailand meddela vad som händer med de 76 miljarder bath (cirka 15 miljarder kronor) som staten frusit för den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra. 

Om domstolen beslutar att alla pengarna ska beslagtas, då lär ”de röda skjortorna”, den märkliga rörelse som i några år gett sitt stöd till Thaksin, ge sig ut på gatorna och kräva regeringens avgång och den avsatte premiärministerns återkomst. Om domstolen beslutar att ge tillbaka pengarna, då lär ”de gula skjortorna” protestera och kräva att regeringen avgår. 

Domstolen skulle kunna också välja en medelväg; beslagta en del och återlämna en del. Det kanske stillar oron i landet, men bara för en kort tid. Rykten säger att ”de röda” planerar stora demonstrationer, kanske till och med en statskupp, den 19 februari. Andra rykten säger att Thaksin planerar att bilda en exilregering i Kambodja.

Konflikten har pågått i åratal. De gula är i första hand monarkister och lierade med en del av armén. Det var de som drev fram militärkuppen 2006, när Thaksin avsattes. De gula har stöd i Bangkok och de stora städerna. I början fanns även en del progressiva folkrörelser, som ogillade Thaksins nyliberala politik och korrupta styre med, men de ha successivt lämnat den gula alliansen, som i samma takt har blivit mer elitistisk och mer monarkistisk.

De röda är en lika brokig samling, med grupper av fattiga landsbygdsbor som sin folkliga kärna. Men de flesta menar att Thaksin betalar dem för att vara med i de stora demonstrationerna.

Det nästan alla fruktar är att det ska utbryta nya oroligheter, som i sin tur driver fram en ny militärkupp. Det skulle innebära slutet för den thailändska demokratin, redan svårt sargad av kuppen 2006 och partiernas oförmåga till nationell försoning.