Munkarnas uppror i september öppnade mångas ögon för situationen i Burma och munkarna har, vid sidan av Aung San Suu Kyi, fått ge ansikte åt de som kämpar för ett fritt och demokratiskt Burma. Förutom dem, och den framstående 88-generationen, så växer nya rörelser fram. En sådan är Generation Wave.  Deras icke-våldsliga kamp mot regimen sker genom populärkultur. CD:s och konserter med hip hop och rock, med graffiti. De når ut till en annan del av befolkningen. Till unga, också de som inte tidigare engagerat sig i politiken.

Regimen har förstått faran – sedan Generation Wave startade 2007 har runt 30 av rörelsens kanske hundra medlemmar fängslats. En av dem är den kända rapparen Zayar Thaw, som dömdes till sex års fängelse för att ha protesterat mot regimen. Arresteringarna och regimens offensiv ledde till att Generation Wave snabbt blev kända och regimen lärde sig snart att inte nämna organisationen i samband med sina arresteringar och domar.

Generation Wave vill förändra och de tar enorma risker genom att producera och sprida sin musik. Bling-bling amerikaner som 50 Cent må ha kropparna fulla med bly, men de burmesiska rapparna riskerar skador av ett helt annat slag. Långa fängelsestraff och tortyr. Ett annat syfte, ett annat mål.

I ett kollektiv på den thailändska sidan gränsen äter jag middag med tio medlemmar. Några har tvingats fly från Burma, mer eller mindre tillfälligt. Andra är här och utbildar sig i politiskt arbete. Någon har nyligen blivit släppt ur fängelset. Strategier läggs upp och musik spelas in. Det är rent och prydligt, med politisk graffiti och bilder på Aung San Suu Kyi överallt.  Historier berättas om vänner som skiljts åt i förföljelsens kaos, men som sedan återfunnit varandra. Om tillfälligheterna som gjort att en arresterats medan en annan sluppit undan. Vännerna i fängelset är ständigt närvarande. Liksom entusiasmen för förändring.

Tyvärr lyckas jag inte ladda upp någon av låtarna som spelats in i kollektivet. Men om du är nyfiken på burmeisk hip hop så bör du gå in på Myanmar Hip Hop Associations hemsida, eller myspace-sida. Där kan du lyssna på storheter som Jme och TNT.

Fotona är tagna av mig.