Mäns våld mot kvinnor tar sig många former. Det systematiska användandet av sexuellt våld i konflikter är en del som kommit att uppmärksammas en del under de senaste åren. Men långt ifrån tillräckligt och den dagen vi förstår vidden av detta fenomen ligger förmodligen ännu långt framför oss.

Lagom till internationella kvinnodagen, som ju infaller i dag, har Karen Womens Organisation släppt en ny rapport som illustrerar den fruktansvärda verklighet som är kvinnors i vissa delar av världen. Den burmesiska armén har som policy att avrätta ledarna i Karenfolkets byar. Kvinnor har fått ta männens plats vilket gjort dem till måltavlor  för regimens förtryck. I rapporten berättar kvinnorna om korsfästelser, om hur människor bränts till döds, om våldtäkter och gruppvåldtäkter. Om tortyr och om halshuggningar.

I Kongo tar våldet aldrig slut:

”We don’t know why these rapes are happening, but one thing is clear,” said Dr. Mukwege, who works in South Kivu Province, the epicenter of Congo’s rape epidemic. “They are done to destroy women.”

Citatet kommer från en artikel i New York Times. Enligt artikeln rapporterades 27 000 sexuella angrepp under 2006 bara i södra Kivu-provinsen. Även i Kongo är regeringens armé skyldig till en stor del av våldet mot kvinnorna. Även här går förövarna fria.

Det är bara ett och ett halvt år sedan säkerhetsrådet antog resolution 1820 om sexuellt våld mot civila i konflikter. Resolutionen fördömer våldtäkt och andra former av sexualiserat våld i konfliktsituationer och säger vidare att våldtäkt kan utgöra krigsbrott, brott mot mänskligheten och en konstituerande handling för folkmord. Resolutionen är otroligt angelägen och nu har första FN-sändebudet för frågan utsetts, Margot Wallström.

Det finns alldeles för mycket att göra.  Kongo och Burma är bara två exempel. Omfattningen av detta våld är ofattbar.

Läs fler rödgröna som uppmärksammar den internationella kvinnodagen här och här. Uppdatering: Missa inte uppropet från Kvinna till Kvinna på DN debatt.