De första skarpa kulorna avlossades i Bangkok nästan i samma stund som jag publicerade mitt förra inlägg om hur viktigt det är att demonstrationerna i Thailand inte slutar i ett blodbad. Minst åtta har dödats. En katastrof. Flera hundra uppges vara skadade. Bangkok Post följer händelserna minut för minut.Det är en lysande nyhetstjänst för den som vill veta vad som händer i det svenska turistparadiset.

Upptrappningen har kommit efter missgrepp från båda sidor. Redan förra gången rödskjortorna intog gatorna var det vanligt med plundring och våld från demonstranternas sida. Och deras intåg i olika regeringsbyggnader påminner mycket om när de ockuperade lokaler i Pattaya, som skulle användas för ett internationellt toppmöte och tvingade utländska diplomater och politiker att fly hals över huvud.

Så agerar man bara om en statskupp är målet, och även om den nuvarande regeringen inte kommit till makten utan militärens stöd, så är det trots allt ett faktum att de vunnit majoritet i parlamentet. Flera små partier lämnade Thaksin Shinawatras koalition efter förra vågen av demonstrationer. Han hade gått för långt när han drev folkmassorna till våld.

Det ursäktar inte militärens hårda ingripande. Inte alls. Att skjuta blint mot civila demonstranter är ett övergrepp mot alla tänkbara demokratiska och mänskliga värden.

Läget i Thailand är dystert nu. Mycket dystert.